De kostbaarheid van robijn

Robijn, diamant, saffier en smaragd worden wel “de grote vier” onder de edelstenen genoemd, vanwege de hardheid, zeldzaamheid, aantrekkelijkheid en daarmee samengaande kostbaarheid van de stenen. De prijs van de grote vier ligt over het algemeen flink hoger dan die van bijvoorbeeld granaat of amethist, hoewel voor een mooie mandarijngranaat of tsavoriet (groene granaat) tegenwoordig ook aardige bedragen worden neergelegd.

Robijn behoort samen met saffier tot de edelsteengroep korund, een zeer harde edelsteensoort. Daardoor zijn robijn en saffier zeer geschikt voor sieraden. De kleur van robijn kan variëren van krachtig felrood tot bijna pastel lilarood.

Rode edelstenen

Er zijn heldere en ondoorschijnende robijnen. De heldere robijn is zeldzamer en daardoor over het algemeen kostbaarder dan de ondoorschijnende. Ook de kleur is van belang voor de prijs: hoe feller rood hoe duurder.
Andere rode en roodachtige edelstenen zijn: granaat, carneool en jaspis.

Sterrobijn
Door gelijkgerichte ingesloten rutielnaaldjes ontstaat asterisme: onder een lichtbron wordt een ster zichtbaar. Sterrobijn is (evenals stersaffier) zeer geliefd in het verre oosten; de zesstralige ster staat daar symbool voor succes. Deze meestal ondoorschijnende en cabochon (halfrond) geslepen stenen kunnen zeer kostbaar zijn.

vuurrode, heldere robijn

lilarode, ondoorschijnende robijn

Ring zilver zilveren smal smalle met rode lilarode lila robijn handgemaakt edelsmid edelsmeden LYAM

Echt of onecht?

Er bestaan ook synthetische robijnen. Deze zijn voor een leek niet van echt te onderscheiden, behalve dan dat deze vaak “te mooi om waar te zijn” zijn. En dan zijn er natuurlijk nog vele imitaties, zoals glas. Een gemmoloog kan met edelsteenkundig onderzoek bepalen of een robijn echt is. En of het echt een robijn is…  De grote “robijn” in de Imperial State Crown van koningin Elizabeth van Engeland bleek  bij nader gemmologisch onderzoek een (echte en prachtige) rode spinel…

Klik hier voor sieraden met robijn van LYAM.

Energetische werking van robijn

De steen werkt activerend en brengt beweging in het leven. Staat voor levensvreugde, passie, moed en doorzettingsvermogen. Maakt vitaal en dynamisch en bevordert de seksualiteit. Helpt de eigen wensen en behoeften daadwerkelijk te realiseren. Helpt bij infecties. Geeft na moeilijke periodes weer kracht. Hoe zuiverder rood hoe sterker de werking. De felrode robijn is niet geschikt voor (over)actieve of dominante mensen.
formule: Al2)3+Cr+div.
kleur: rood, lilarood
chakra: 1

Klik hier voor de Werking Edelstenen (algemeen).