LYAM edelsmeden is in 2002 opgericht door Lyanne en William Wold vanuit hun gedeelde passie voor edelstenen en sieraden. Alles in de collectie is van eigen ontwerp en handgemaakt. De sieraden worden uitsluitend verkocht in het atelier in Joure en op de website. Op de website staat de gehele collectie, met de mogelijkheid om deze online te kopen. In haar branche is LYAM hierin vrij uniek.

Werken in opdracht

LYAM werkt ook in opdracht. In samenspraak met de klant kan een persoonlijk sieraad worden ontworpen. Daarbij kan men desgewenst een keus doen uit de mooie collectie edelstenen van LYAM. Verder kunnen geërfde of oude sieraden worden vermaakt tot een eigentijds en draagbaar ontwerp.

Unieke en exclusieve sieraden

LYAM edelsmeden ontwerpt en maakt bijzondere sieraden van goud, zilver en edelstenen. Veel ontwerpen zijn unica. Omdat alle sieraden met de hand worden gemaakt, is geen enkel stuk is exact gelijk aan een ander, en dus exclusief.

Edelstenen

LYAM is ontstaan vanuit de fascinatie voor deze prachtige stukjes natuur, en dat is in de ontwerpen terug te zien. Materiaal, vorm en bewerking staan in dienst van de edelsteen: deze vormt het uitgangspunt voor het ontwerp. Een andere specialiteit van LYAM is het bewerken van het goud of zilver. Daarbij wordt dit met de hand gehamerd, geruwd of geschuurd, wat het sieraad een uniek handschrift geeft. Lyanne Wold heeft hiervoor  een aantal eigen technieken ontwikkeld.

Lyanne Wold-Wolterink, edelsmid, sieraadontwerper, eigenaar LYAM edelsmeden

Lyanne Wold-Wolterink

Na jaren gewerkt te hebben als tekstschrijver ging bij Lyanne Wold het roer om en startte ze met haar echtgenoot William Wold LYAM edelsmeden. Ze heeft zich bekwaamd in het edelsmeden via diverse opleidingen en leerde het vak verder door eigen ervaring. Sinds de oprichting van LYAM werkt ze full time in het eigen atelier

Inspiratie haalt ze uit het dagelijkse leven: de natuur, iets wat ze op straat ziet, een lichtval, een vorm of structuur. Ook het materiaal zelf vormt inspiratie: wat kan ik met deze edelsteen en met dit stukje goud? Haar ontwerpen hebben een heldere vormgeving, waarin een edelsteen centraal staat. Een specialiteit is het bewerken van goud en zilver. Zo ontstaan unieke sieraden, die herkenbaar van haar hand  zijn en mensen uit het hele land naar het atelier trekken.

William Wold

De fascinatie voor edelstenen begon bij William Wold vroeg. Als kind al verzamelde en bestudeerde hij stenen. Later volgde hij, naast zijn werk als chemisch technoloog, de  internationale vakstudie Gemmology. Als professioneel edelsteenkundige onderzoekt hij edelstenen op soort, echtheid, herkomst, eventuele behandelingen etc.

William volgde ooit een cursus edelsmeden, maar begon pas echt met het ontwerpen van sieraden sinds de oprichting van LYAM. Zijn ontwerpen kenmerken zich door een strakke vormgeving en het gebruik van natuurlijk gekleurde facetedelstenen. Zijn specialiteit is het maken van ringen met open zettingen. Regelmatig reist hij de hele wereld over om edelstenen in te kopen voor LYAM, waarbij hij zoekt op kwaliteit, zeldzaamheid en bijzondere kleuren.

William Wold, edelsteenkundige, mede-eigenaar LYAM edelsmeden