Hoe onderhoud ik mijn sieraad met edelstenen?

Een sieraad met een echte edelsteen verdient aandacht en zorg! Door het goed te onderhouden blijft het lang mooi en stralend. Graag geef ik u mijn tips voor verschillende sieraden en edelstenen.

Echte edelstenen zijn natuurproducten. Dus zeker niet onkwetsbaar. Zelfs diamanten kunnen kapotgaan of slijten! Ik raad aan om sieraden met edelstenen af te doen bij het sporten, in de tuin werken, huishoudelijk werk en tijdens het slapen. Dit geldt vooral voor wat zachtere edelstenen, zoals opaal, lapis lazuli en labradoriet.

Edelsteen wordt dof

Na een tijd dragen kunnen edelstenen in sieraden dof worden. Dat kan komen door huidvet. Probeer de steen/het sieraad te reinigen. Dat kan gewoon met warm water, afwasmiddel en een zachte tandenborstel. Goed borstelen aan alle kanten en afspoelen.

Bij facetgeslepen stenen (met vlakjes, zoals een diamant) zit er vaak ruimte aan de onder- en/of zijkant (halfopen zetting of zetting met pootjes). Juist daar kan huidvet zich ophopen. Borstel zo goed mogelijk in de open ruimtes met veel water en zeep. Dit geeft vaak een geweldig resultaat.

Edelsteen is dof/gesleten

Door langdurig dragen kan de steen slijten, waardoor deze minder glanst In dit geval kan de steen soms bijgeslepen worden. Halfbolle, gladde edelstenen (cabochons) kunnen wij vaak zelf bijslijpen. Facetstenen (met vlakjes) sturen we naar een edelsteenslijperij. De steen wordt dan weer als nieuw.

Energetisch reinigen van edelstenen

Leg een sieraad met een edelsteen niet in water!* Maak het schoon met water en zeep (zie boven) en droog goed. Leg het apart in een afgesloten doosje. Heeft u een stukje bergkristal, leg dit erbij. Zet op een donkere plek (minimaal 24 uur).
*Even onder de kraan houden en afspoelen met lauwwarm water kan wel. Dit ontlaadt de steen snel.

Onderhoud zilver en goud

Zilver oxideert. Daardoor kan het dof worden, of zelfs zwart. Poets het zilver met een speciaal doekje (bij onze sieraden krijgt u deze standaard mee). Voor de randjes: trek het doekje strak om een nagel en ga hiermee langs en door de randjes. Is het sieraad bij ons gekocht, dan reinigen en poetsen we dit kosteloos.

Goud is bestendiger tegen oxidatie, maar kan in de loop van de tijd rood uitslaan. Ook hierbij helpt een (goud)poetsdoek. Zo niet: kom naar ons!

Succes met het sieraad!

Lyanne Wold
ontwerper, edelsmid en eigenaar LYAM edelsmeden

Lyanne Wold-Wolterink, edelsmid, sieraadontwerper, eigenaar LYAM edelsmeden