Edelstenen hebben uitwerking op mensen

Misschien heeft het te maken met energievelden, of gewoon met de schoonheid van een steen, die ons positief beïnvloedt. Onze filosofie is dat de werking en symboliek van edelstenen onze sieraden een extra waarde geven. Veel stenen hebben we zelf gedragen om de energie ervan te ervaren. Deze ervaring met de werking van edelstenen die van onze cliënten zijn mede verwerkt in de onderstaande lijst.

Een edelsteen uitzoeken

Vaak heeft iemand op het eerste gezicht een sterke voorkeur voor een bepaalde ring of ketting. Dat is een aanwijzing dat de verwerkte steen en het geheel van het sieraad bij hem of haar past. We zoeken naar een sieraad dat “extra glans” aan de persoon geeft, en omgekeerd. Verder kunnen lichamelijke, mentale of emotionele bijzonderheden van de persoon aanwijzingen geven voor de keuze.

Werking edelstenen in sieraden van LYAM

LYAM gebruikt zoveel mogelijk natuurlijke stenen, die geen behandeling hebben gehad die de werking ervan verstoren. Verder gebruiken wij uitsluitend goud en zilver: edelmetalen die eveneens geen storende werking hebben. Bij voorkeur worden geen verschillende edelstenen in één sieraad verwerkt. Alleen als verschillende steensoorten elkaar niet verstoren, zullen wij deze in hetzelfde sieraad toepassen. Soms versterken verschillende edelstenen elkaar.

Edelstenen reinigen

Wilt u een sieraad met edelstenen reinigen of opladen, leg het dan een etmaal of langer weg op een donkere plek, of bij een stuk bergkristal. Het is niet raadzaam sieraden langdurig in water, aarde of zonlicht te laten liggen.

Lijst met edelstenen in sieraden van LYAM

Hieronder vindt u op alfabetische volgorde alle edelstenen die in sieraden van LYAM zijn verwerkt. Klik op de foto voor alle sieraden met de betreffende edelsteen.

Ketting roze agaat en zilver, handgemaakt, steen voor harmonie en rust, LYAM edelsmeden

Agaat

Verzamelnaam voor een groep doorschijnende tot ondoorschijnende stenen met strepen of lagen of patronen van verschillende kleuren. De werking is afhankelijk van kleur en tekening. Trefwoorden: harmonie, bescherming, evenwichtigheid, kracht, veiligheid. Kalmeert, verzacht de emoties. Voor gehoor en gezichtsvermogen. Tegen oorsuizingen. Helpt bij het vermageren.

chemische formule: SiO2
kleur: diverse kleuren
chakra: 1, 4, 5, 6

Zilveren oorbellen met amazoniet fris blauwgroen druppelvormig

Amazoniet

Amazoniet is een blauwgroene veldspaat die zeer aantrekkelijk van kleur is. Soms is het blauwgroen gecombineerd met wit. De steen is genoemd naar de Amazone of amazones, maar wordt gevonden in onder meer Rusland, Madagascar en Noorwegen. Werkt kalmerend bij stemmingswisselingen, brengt intuïtie en verstand in evenwicht, helpt controle over het eigen leven te nemen (tegen slachtofferschap) en verzacht bij verdriet. Werkt net als malachiet ontkrampend en ontspannend (menstruatiepijn).

chemische formule: K(AlSi3)O8) + Cu, Na, Pb
kleur: blauwgroen, groenwit
chakra: 4 en 5

Ring amethist zilver: dieppaarse amethist gezet op glanzend zilveren ring, handgemaakt door LYAM edelsmeden edelsmid

Amethist

Werd in de oudheid gezien als steen tegen dronkenschap. Nu nog: tegen elke vorm van onmatigheid (verslaving). Ontspant. Bevordert de creativiteit en de spirituele ontwikkeling. Geeft helderheid van geest, kalmte en innerlijke rust. Ook goed voor de nachtrust. De beste steen tegen spanningshoofdpijn. Tegen migraine. Ontspant de nekspieren en schouderbladen.

chemische formule: SiO2
kleur: paars en lila
chakra: 6 en 7

Hanger Aquamarijn, geel- en witgoud, silky blauwe edelsteen, gerecycled goud, bicolor hanger met aquamarijn, handgemaakt door LYAM edelsmeden, unieke hanger, bijzondere vormgeving

Aquamarijn

De blauwgroene kleur staat voor concentratie en voor emotioneel evenwicht. Voor mensen met een blokkade in de keelchakra (keel schrapen). Zeer goed tegen allergieën van de luchtwegen (hooikoorts). Tegen voorhoofdsholteontsteking. Goed voor de slijmvliezen, kaak, kiezen en mond. Maakt vastzittende hoest los. Helpt het immuunsysteem. Bevordert doelgerichtheid en doorzettingsvermogen.

formule: Al2Be3(Si6O18)
kleur: lichtblauw
chakra: 5

Aventurijn

Groene, doorschijnende steen met lichtende puntjes. Helpt nieuwe mogelijkheden te zien en de eigen dromen te verwezenlijken. Zachte, kalmerende steen. Helpt zorgen los te laten en is daarom ook bekend als “inslaapsteen” en “anti-piekersteen”. . Trefwoorden zijn: onafhankelijkheid, voorspoed, balans, plezier, natuur, eenvoud. Verzacht pijn. Helpt bij uitslag en (huid)allergie.

formule: SiO2
kleur: donkergroen of zachtgroen
chakra: 4

Zilveren oorhangers met heldere bergkristal. Oorbellen Oorhangers zilver zilveren bergkristal heldere handgemaakt door LYAM edelsmeden

Bergkristal

Heeft een heldere tot troebelwitte kleur. Is een krachtige steen. Reinigt en zuivert, bijvoorbeeld na ziekte of operatie. Verdrijft depressies en angsten, tegen duizeligheid en evenwichtsstoornissen. Bevordert helder denken. Geeft energie (oplaadsteen). Geeft kracht.

formule: SiO2
kleur: kleurloos tot troebelwit
chakra: alle

Armband Carneool en zilver: oranje edelsteentjes, carneolen, armbanden, zilveren staafjes, zilver, elementjes, handgemaakt door LYAM edelsmeden

Carneool

Oranjegele tot -bruine kleur. Steen van ambitie en ´drive´, initiatief, assertiviteit, ondernemingslust. Stimuleert gezonde eetlust, passie, seksualiteit. Motiveert en activeert. Versterkt de bloedcirculatie (warmte). Goed tegen (menstruatie)krampen, bij koorts, infecties en diabetes. Goed bij te lage bloeddruk. Niet geschikt voor mensen met een hoge bloeddruk.

formule: SiO2
kleur: roodoranje, oranje, bruinoranje
chakra: 2

Armband chalcedoon en zilver grijsblauwe edelsteen lavendelchalcedoon schakelarmband

Chalcedoon

Deze steen is verwant aan de agaat, maar vezelachtiger van structuur en doorschijnender. Het is een rustgevende steen: kalmeert bij stress en brengt emoties in evenwicht. Bevordert communicatie, begrip, het plezier aan contact. Geeft een optimistisch levensgevoel. Helpt bij verkoudheid (luchtwegen), kouwelijkheid, verlaagt de bloeddruk.

formule: SiO2
kleur: lichtblauw, vuilwit, lavendelblauw/grijs, roze
chakra: 5

Chrysopraas

De prei- tot appelgroene kleur van chrysopraas wordt geassocieerd met groei, vernieuwing en verandering. Chrysopraas, een chalcedoonsoort, helpt de onafhankelijkheid van invloeden van buitenaf te vergroten. Helpt negatieve beelden/denkpatronen los te laten en te richten op het positieve (andere waarneming). Helpt bij het verwerken van belastende herinneringen. Bevordert vertrouwen in zichzelf. Tegen nachtmerries. Ontgiftend, ontslakkend.

formule: SiO2
kleur: appelgroen, preigroen
chakra: 4

Op dit moment zijn er helaas geen sieraden met charoïet in onze collectie.

Charoïet

Charoïet is een bijzondere steen die in Siberië wordt gevonden. De kleur bevat o.m. grijs, zwart, lila, roze en beige. Het is een echte “overgangssteen”, die helpt bij alle grote transformaties en veranderingen in het leven. Bevordert daadkracht, besluitvaardigheid en spontaniteit. Helpt op een zachte manier bij stress en zorgen. Draagt bij aan goede nachtrust met kleurrijke, creatieve dromen.

formule: kalium/calcium silicaat
kleur: lila, zwart, grijs, wit, roze, beige
chakra: 4, 7

Hanger zilver met citrien: gele citrien zilveren hanger handgemaakt unieke edelsteen

Citrien

De lichtgele tot goudgele kleur heeft een verwarmende en versterkende invloed. Citrien maakt vrolijk en blij. Werkt verhelderend en bevordert de concentratie. Geeft extra kracht tijdens een examenperiode of in een hectische werkomgeving. Bevordert de wilskracht en het doorzettingsvermogen. Versterkt het zelfvertrouwen. Vitaliserend. Tegen depressies en futloosheid. Tegen vermoeidheid in het hoofd. Heeft veel ‘lichtkracht’.

formule: SiO2
kleur: lichtgeel, geel, bruingeel
chakra: 3

gouden ring met champagnediamant gehamerd LYAM edelsmeden

Diamant

Diamant staat voor duurzaamheid en kwaliteit. Geeft helderheid in de (levens)situatie, bevordert geestelijke vrijheid, helpt jezelf trouw te zijn, bevordert objectiviteit. Helpt angst, depressie en gevoel van zinloosheid te overwinnen. Bevordert logisch denken, helpt heldere beslissingen te nemen en problemen op te lossen. Reinigt. Verbetert geestelijke en lichamelijke controle.

formule: C
kleur: meest kleurloos, maar ook geel, blauwgroen, zwart, roze
chakra: alle

Oorhangers fluoriet en zilver: oorhangertjes ronde fluoriet paars groen zilver zilveren oorbel oorhaak oorhanger

Fluoriet

Een zeer werkzame, beschermende steen. Helpt psychische oorzaken van allergieën positief te veranderen. Bevordert de regeneratie van huid en slijmvliezen. Goede steen voor mensen die veel energie gebruiken (fysiek of mentaal). Helderheid en overzicht. Helpt bij ontstekingen. Fluoriet versterkt de werking van andere edelstenen en wordt door ons daarom wel eens met andere edelstenen gecombineerd.

formule: CaF2
kleur: paars, groen, geel, kleurloos
chakra: 3, 4, 5, 6, 7

Ring granaat en zilver: een basic ontwerp zilveren ring met rode granaat, handgemaakt door LYAM edelsmeden edelsmid

Granaat

Helderrode tot bruinrode kleur. Geeft wilskracht, energie, moed en doorzettingsvermogen. Helpt bij depressies en overspanning. Geeft zelfvertrouwen en versterkt bij zwakte. Bevordert de productiviteit en doelgerichtheid. Helpt bij het aarden. Stimuleert levenskracht, bevordert de weerstand. Niet geschikt voor mensen met hoge bloeddruk, driftige of overactieve mensen. Deze kunnen beter groene granaat (demantoïet of tsavoriet) gebruiken. Er bestaat ook oranje granaat (mandarijngranaat)

formule: (Mg, Mn, Ca, Fe)3Al2(SiO4)3
kleur:bruinrood, helderrood, oranje, groen.
chakra: 1, 2 (oranje), 4 (groen)

Hematiet

Deze metaalgrijze steen, een ijzeroxide, lijkt meer op metaal dan op steen. Heeft de werking van een rode steen (slijpsel is rood): geeft kracht en activeert; is echter ook geschikt voor driftige of overactieve mensen (in tegenstelling tot granaten en robijnen.) Sterkt de wil, brengt vitaliteit en dynamiek in het leven, geeft moed en kracht, is een sterk aardende steen. Helpt bij bloedarmoede, tegen kuitkramp.

formule: Fe2O3+Mg,Ti+(Al,Cr,Mn,Si,H20)
kleur: metaalgrijs
chakra: 1

Ring Ioliet zilver kopen? LYAM edelsmeden

Ioliet

Helder tot doorschijnende donkerblauwe steen met violette en beige nuances. Vergroot de leiderschapscapaciteiten (ook het leiderschap over jezelf). Geeft innerlijke kracht en zelfvertrouwen. Geeft de durf om, als het nodig is, uit de achtergrond te treden en voor zichzelf of een goede zaak op te komen. Geeft doorzettingsvermogen en ruggengraat. Werkt verhelderend en geeft inzicht. Ontspant schouder en nek.

formule: Mg2I3(AlSi5O18)
kleur: donkerblauw, blauwviolet
chakra: 6

Jade

Jade is in het verre oosten een heel geliefde steen, omdat deze geluk zou brengen. In de oude  culturen van Azië en Amerika (indianen) was bekend als steen voor de nieren (ijada is Spaans voor lendenen – nieren). De meest geliefde jade heeft een heldergroene kleur. Maar ook de witte jade, of groen-witte jade is mooi. Er bestaat zelfs lavendelkleurige jade. Jade wordt helaas vaak behandeld (groen geverfd) of geïmiteerd.
Jade helpt om het leven speels en spontaan gestalte te geven, versterkt de intuïtie en helpt om besluiten om te zetten in daden. En: sterkt de nierfunctie.

formule: NaAl(Si2O6) + Ca, Cr, Fe, Mg, Mn
kleur: groen, wit, lavendel
chakra: 4

Op dit moment hebben we helaas geen sieraden met jade op voorraad. Neem contact met ons op.

Jaspis

Een kwartsvariëteit waarin veel ijzeroxide zit. Komt voor in diverse kleuren (rood, bruin, groen, geel) naam wordt algemeen gebruikt voor alle bonte, ondoorzichtige kwartsen. Roodbruine jaspis bevordert het uithoudingsvermogen en geeft innerlijke rust, stevigheid en veiligheid. Activeert en stimuleert. Helpt een sterkere eigenwaarde te ontwikkelen, beter voor jezelf op te komen en gemakkelijker contact te krijgen. Versterkt het immuunsysteem en helpt bij darmklachten.

formule: SiO2
kleur: rood, bruin (geel, groen)
chakra: 1

Koraal (sponskoraal)

Koraal is een organisch materiaal. De rode/roze variant geeft vreugde en warmte in het leven. Helpt bij zelfacceptatie, vermindert angst en psychische druk. Ondersteunt tijdens zwangerschap en in de menopauze. Ook: bij griep en bronchitis.

formule: CaCo3 = Fe, Mg
kleur: rood/roze (en blauw/wit)
chakra: 1 (rood), 4 (roze)

Oorhangertjes Kyaniet en zilver

Kyaniet

Ook wel distheen genoemd, is een blauwe steen met metaalachtige of parelmoerachtige glans en een gelaagd, schilferachtig uiterlijk. Helpt in te zien dat je verantwoordelijk bent voor je eigen lot en daarvoor verantwoordelijkheid te nemen. Geeft rust en een aangename, vredige stemming. Bevrijdt van frustratie en belastingen. Bevordert logisch denken en handelen. Bevordert de motoriek, verbetert beweeglijkheid o.a. van de vingers.

formule: Al2(O/SiO4)SiO2
kleur: blauw, grijswit, blauwgrijs
chakra: 5, 6

Hanger labradoriet en zilver

Labradoriet

Steen met iriserend lichteffect (grijsachtig, blauw, groen). Brengt verborgen gaven aan het licht. Bloeddrukverlagend. Vergroot de zelfwaardering. Goede beschermer en genezer. Heelt zwakke plekken in het aura, die vermoeidheid veroorzaken. Brengt weer in balans. Goede steen voor mensen die moe (misselijk) worden na bijvoorbeeld visite of winkelen. Geschikt voor hulpverleners, die dagelijks omgaan met zieke mensen. Goede steen voor hooggevoelige mensen.

formule: (Ca,Na)(Al1-2Si3O8)Mg2I3)(AlSi5O18)
kleur: grijs, blauw, groen, zalmroze, geel
chakra: 4, 5

Ketting ruwe Lapis lazuli en zilver

Lapis lazuli

Ondoorschijnende blauwe steen, soms met ‘gouden’ puntjes (pyriet). Steen van de vriendschap. Andere trefwoorden: zelfexpressie, schrijven, intuïtie, wil, perfectie. Maakt kalm en rustig. Werkt goed bij overspanning en depressies. Helpt bij het duidelijker kijken naar de eigen mogelijkheden. Geeft zelfvertrouwen, ook aan kinderen. Tegen te hoge bloeddruk, hoofdpijn, eczeem. Kalmeert. Goede steen voor het haar. Tegen roos.

formule: (Na,Ca)8((So4,S,Cl)2(AlSiO4)6)
kleur: donkerblauw, koningsblauw
chakra: 6

Ketting Lepidoliet en zilver: lila edelsteen, zeldzaam, gecomibineerd met zilver. Handgemaakt en uniek unicum LYAM edelsmeden edelsmid

Lepidoliet

Dit mineraal is roze tot violetroze (lila) van kleur en komt als geslepen edelsteen in sieraden nauwelijks voor, dus vrij uniek bij LYAM! Helpt eigen doelen te verwezenlijken en laat ontwikkelingen/veranderingen/overgangen op een rustige manier verlopen. Helpt af te schermen voor beïnvloeding. Helpt om je af te schermen in mensenmenigtes. Helpt bij slaapstoornissen. Bevordert doelgerichte beslissingen te nemen en zich op het wezenlijke te concentreren.

formule: KLi2Al((OH,F)2/Si4O10) + Ca,Fe, Mg, Mn
kleur: roze, lila
chakra: 4, 7

Oorbellen Maansteen druppel druppelvorm zilveren oorhangers oorhaken handgemaakt uniek

Maansteen

Doorschijnend met parelmoerachtige glans. Steen van het gevoel, de intuïtie, inspiratie, vrouwelijkheid. Helpt in contact te komen met het gevoelsleven. Helpt bij onvruchtbaarheid die het gevolg is van een verstoorde hormoonhuishouding of gespannenheid. Goed voor de maag, helpt bij menstruatiestoornissen (hormonen). Vergroot het vermogen mee te gaan met de stroom van het leven: overgave, ontvankelijkheid, flexibiliteit. Maakt spontaan.

formule: K(AlSi3O8)
kleur: wit, maar ook oranje en grijs
chakra: 2, 4

Oorbellen malachiet en zilver: edelsteen met groen kleurenspel, gevat in sterling zilver, oorknoppen, oorstekers, handgemaakt

Malachiet

Deze prachtige groene steen is vrij zacht en daardoor wat minder geschikt voor toepassing in ringen en armbanden, maar prima voor oorbellen of hangers. De groene kleur wordt veroorzaakt door koper. Malachiet is meestal ondoorschijnend en heeft aantrekkelijke banden of ringen. Haalt onderdrukte gevoelens en verlangens naar de oppervlakte en bevordert de vaardigheid om beslissingen te nemen. Helpt bij krampachtige pijnen, zoals bij menstruatie, en bevordert ontgifting en ontzuring, waardoor de steen ook kan helpen bij het verzachten van reumatische klachten.

formule: Cu2((OH2)/CO3) + H2O + (Ca, Fe)
kleur: groen
chakra: 4

Oorbellen Onyx en zilver oorstekers druppel

Onyx

Zwarte agaat. Helpt bij het aarden: met beide benen op de grond staan. Bevordert doorzettingsvermogen, helpt gezond ego te ontwikkelen en eigen ideeën in het oog te houden. Maakt rustig, doelbewust en ernstig. Niet geschikt voor sombere mensen. Bevordert de concentratie. Tegen doofheid en oorsuizingen. Tegen tranende ogen. Tegen piekeren.

formule: SiO2
kleur: zwart
chakra: 1

Opaal en Andesopaal

Opaal is een aantrekkelijke edelsteen, bekend om het prachtige kleurenspel. In het algemeen staat opaal voor spontaniteit, speelsheid, vrijheid, plezier, creativiteit, fantasie. Bevordert gevoel voor avontuur en nieuwsgierigheid, helpt bij het openstellen voor nieuwe indrukken.

Andesopaal (chrysopaal) is een vorm van opaal zonder het kleurenspel. Deze zeldzame variant wordt gevonden in de Andes en kan groen, blauw en roze zijn. De blauwe variant is het meest geliefd. Deze verbetert de stemming, helpt achtergehouden gevoelens uit te drukken, werkt bevrijdend en ontgiftend.

formule: SiO2 en H2)
kleur: lichtblauw, blauwgroen
chakra: 2, 5, 6, 7

Parel

Organisch materiaal, ontstaan in oesters. Parels kunnen helpen traumatische herinneringen te verwerken en zijn daardoor ondersteunend in therapeutische processen. Helpen verdriet, verlies, pijn en onverwerkte conflicten te verwerken. Helpen bij problemen met de luchtwegen en astma-aanvallen, verbeteren de longfunctie en vergemakkelijken de ademhaling.

formule: CaCO3
kleur: wit
chakra: alle

Parelmoer

Parelmoer is een organisch materiaal dat aan de binnenkant van schelp zit. Hierin kunnen parels ontstaan. Parelmoer heeft dezelfde werking als parel. Helpt traumatische herinneringen te verwerken en is daardoor ondersteunend in therapeutische processen. Helpt verdriet, verlies, pijn en onverwerkte conflicten te verwerken. Helpt bij problemen met de luchtwegen en astma-aanvallen, verbetert de longfunctie en vergemakkelijkt de ademhaling.

formule: CaCO3
kleur: wit, zwart
chakra: alle

Witgouden ring met mintgroene peridoot: ovale groene edelsteen peridoot is gezet op een witgouden ringband. Halfopen zetting. Handgemaakt.

Peridoot

Helder doorschijnende, geelgroene steen. Warme, vriendelijke steen. Helpt initiatieven te nemen en het eigen leven daadkrachtig vorm te geven. Helpt verdriet en opgekropte woede op te lossen (“reiniging van het hart”). Is ontgiftend. Geschikt voor mensen die zich niet goed kunnen afsluiten voor andere mensen en dus ook een goede beschermer voor hulpverleners. (Heeft een overheersende werking: liever niet gebruiken in combinatie met andere edelstenen.)

formule: (Mg,Fe)2(SiO4)
kleur: geelgroen
chakra: 4

Zilveren oorhangers met prehniet, groene edelsteen oorbellen

Prehniet

Prehniet is een zachtgroene edelsteen die halfdoorschijnend of helder kan zijn. De steen wordt gevonden in India, Zuid-Afrika en Australië. De steen helpt onbewuste verdringingsmechanismen op te lossen en brengt verdrongen beelden en herinneringen aan het licht. Helpt jezelf te accepteren zoals je bent en geeft de moed conflicten aan te gaan als deze noodzakelijk zijn. Bevordert vernieuwingsprocessen in het lichaam. De groene kleur wordt veroorzaakt door een minieme hoeveelheid ijzer (Fe). Als dit ontbreekt is de steen kleurloos.

formule: Ca2Al ((OH)2/AlSi3)10) + Fe, H2O.
kleur: zachtgroen/kleurloos
chakra: 4

Ring Timber Robijn van gerecycled goud met vierkante robijn handgemaakt edelsmid online kopen

Robijn

Rode tot lilarode steen. Sterk activerend. Bevordert levensvreugde, passie, moed en doorzettingsvermogen. Maakt vitaal en dynamisch, bevordert sexualiteit. Helpt de eigen wensen en behoeften daadwerkelijk te realiseren. Helpt bij infecties. Geeft na moeilijke periodes weer kracht. Niet geschikt voor (over)actieve of dominante mensen. Ondoorschijnende robijn (halfedelsteen): versterkt vnl. lichamelijke kracht. De heldere edelsteen versterkt vnl. geestelijke kracht. Sterrobijn: zie stersaffier.

formule: Al2)3+Cr+div.
kleur: rood, violetrood
chakra: 1

Oorbellen Ruwe Rozekwarts en goud: deze oorbellen zijn absoluut uniek. Ruwe rozekwarts kristallen, handgemaakte, oorstekers, oorbellen, gereclycled goud, LYAM edelsmeden edelsmid

Rozekwarts

Zachtroze, melkachtig doorschijnende steen. Is een zachte steen. Brengt in contact met het gevoel. Geeft inspiratie. Bevordert de liefde, ook die voor jezelf. Bevordert de ontvankelijkheid voor kunst. Helpt op zachte wijze trauma´s uit het verleden te helen. Bevordert de fantasie en creativiteit. Helpt bij heimwee. Tegen angsten. Tegen buikkrampen en darmproblemen.

formule: SiO2
kleur: roze
chakra: 4

ring witgoud met blauwe saffier trouwring relatiering aanzoeksring

Saffier

Saffier komt in verschillende kleuren voor. De bekendste kleur is blauw. Saffier bevordert de concentratie en de doelgerichtheid. Helpt de gedachten op een gesteld doel te richten. Bevordert zelfkritiek en het streven naar wijsheid. Geeft gemoedsrust. Safier is een “bindende” steen in de zin dat de steen de band versterkt als deze wordt geschonken aan een geliefd persoon. Stersaffier: door gelijkgerichte ingesloten rutielnaaldjes ontstaat asterisme: onder een lichtbron wordt een ster zichtbaar. De zesstralige ster staat in het oosten voor succes. Ook symbool voor hoop.

formule: As2O3
kleur: licht- en donkerblauw, geel, groen, wit, roze
chakra: 2, 5

Smaragd

Smaragd behoort tot de berylgroep, waartoe ook aquamarijn behoort. De spreekwoordelijke smaragdgroene kleur in de steen wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van chroom. In de steen zijn vaak insluitsels te zien (“jardin”). Brengt helderheid en overzicht, bevordert de zin voor esthetiek. Is fijn om te gebruiken in moeilijke levensfasen of crises, helpt dan om nieuwe doelen en zingeving te vinden. Goed voor het zicht, bijholtes, versterkt de lever en is daarmee ontgiftend. Fijn bij reuma en jicht.

formule: Be3Al2(Si6O18) + K, Li, Na + (Cr, V)
kleur: groen
chakra: 4

Hanger Sugiliet en gehamerd zilver: eigenzinnige hanger, vormgeving, lila sugiliet, edelsteen, gehamerd zilver, gerecycled zilver, handgemaakt door LYAM edelsmeden, unieke hanger van zilver

Sugiliet

Aantrekkelijke steen die een zeer diepe lila/violette kleur kan hebben. Zeldzame steen (slechts een paar vindplaatsen, o.a. Japan). Helpt naar je eigen waarheid te leven, zonder te bezwijken voor druk van buitenaf. Helpt om te gaan met onaangename omstandigheden of situaties. Helpt bij angsten en paranoia. Kan wanhoop verlichten. Kalmeert de zenuwen, helpt bij epilepsie en motorische storingen. Fijne steen voor gevoelige mensen en ook voor “buitenbeentjes”; helpt deze om in de werkelijkheid te staan en zich daarin te bewegen. Pijnstillend (mangaan).

formule: diverse mineralen
kleur: lichtroze, violet, diep violiet
chakra: 4, 6, 7

Hanger Ruwe Tanzaniet en goud, donkerblauwe edelsteen, hanger met tanzaniet, gerecycled goud, handgemaakt door LYAM edelsmeden, Friese edelsmid, Friesland, Joure

Tanzaniet

Tanzaniet is een variant van zoïsiet en is geliefd om zijn prachtige blauwe kleur. Zoïsiet in het algemeen helpt om het eigen pad te vinden en te volgen, onafhandelijk van anderen. Brengt onderdrukte gevoelens naar boven, zodat deze kunnen worden verwerkt. Bevordert creativiteit, zet negatieve energie en gedragingen om in positieve. Werkt ontgiftend en ontstekingsremmend. De variant tanzaniet heeft daarnaast een sterke spirituele werking.

formule: Ca2Al3(SiO4)(Si2O7)O(OH)
kleur: blauw/lavendelblauw
chakra: 6, 7

Op dit moment zijn er helaas geen sieraden met thuliet in onze collectie.

Thuliet

De naam van deze roodroze steen komt van Thule, de legendarische naam voor een noordelijk eiland uit een Germaanse legende: in dit verband geassocieerd met Noorwegen, waar thuliet wordt gevonden. Geeft moed om moeilijkheden te overwinnen, bevordert creativiteit, helpt “over je eigen schaduw heen te springen” en diepe wensen uit te leven. Bevordert de vruchtbaarheid, sterkt de zenuwen, en versterkt in het algemeen.

formule: (Ca,Mn)2Al3()/OH/Si)4/Si)7) + div.
kleur: rozerood/roze-violet
chakra: 2

Tijgeroog en stierenoog

Goudachtig bruine tot zwartbruine steen met glanseffect. Versterkt de realiteitszin. Beschermt tegen negativiteit, kaatst deze terug. Helpt afstand te krijgen tot gebeurtenissen, waardoor verwarring door stress en twijfel afneemt. Helpt problemen stap voor stap op te lossen en creëert zo orde bij chaos. Helpt bij besluiteloosheid. Laat (eigen) fouten inzien. Goed tegen astma en verkoudheid. Goed voor de luchtwegen. De roodbruine variant wordt stierenoog genoemd. Deze heeft een meer activerende werking dan tijgeroog.

formule: SiO2
kleur: goud/zwartbruin en roodbruin
chakra: 3

Armband Roze Toermalijn en goud, ruwe toermalijn, gouden armbanden, handgemaakt, edelsmeden, edelsmid, LYAM

Toermalijn

Sterke energiegeleider met een grote rijkdom aan mineraalstoffen. Komt voor in vele kleuren. Vooral de rozerode, groene en zwarte varianten zijn bekend. Algemeen: opbouwende steen, vitaliseert en helpt lichaam en geest in harmonie te brengen. Helpt bij lichamelijke zwakte. Geeft troost bij verdriet, bevordert concentratievermogen. Rozerode (rubelliet): maakt dynamisch en flexibel, helpt het eigen doel te volgen, geeft plezier in contact (charme), bevordert levensvreugde, bevordert doorbloeding. Groene (verdelith): bevordert levensvreugde en regeneratie van lichaam, geest en ziel. Helpt nieuwe richtingen te zoeken en doel te verwezenlijken. Helpt bij darmproblemen.

formule: XY3Z6((OH,F)4(BO3)3(Si6O18))
kleur: roze, groen, zwart, blauw, geel
chakra: 4 (roze en groen)

Gouden ring met topaas: roodgouden ring met vierkante blauwe topaas

Topaas

Topaas komt voor in geel (door chroom), blauw (door ijzer), bruinig (door mangaan) en kleurloos. Gold in de oude culturen als steen van macht over het eigen leven, zelfwezenlijking en wijsheid. Bevordert openheid en eerlijkheid. Kan helpen voor een doorbraak in de geestelijke ontwikkeling, na moeizame en zware periode. Helpt eigen innerlijke wijsheid te ontdekken. Sterkt de zenuwen, verbetert spijsvertering en verbranding. Imperial topaas (goudgeel) krijgt zijn kleur door fosfor; deze geliefde variant van topaas gold in de oudheid als steen van de heerser; nu: bevordering streven naar roem en erkenning, in het juiste licht worden gezien, zefbewustheid, charisma, activeert levensenergie, stofwisseling.

formule: Al2(F2/SiO4) + OH + (Cr, Fe, Mn)
kleur: geel, blauw, bruinig, kleurloos
chakra:

Turkoois

Naam verwijst naar Turkije, waar kruisvaarders voor het eerst met de steen in aanraking kwamen. Gold als beschermende steen en amulet voor gezondheid en kracht. Nu: verzacht stemmingswisselingen, werkt opmonterend bij vermoeidheid en teneergeslagenheid, stimuleert intuïtie, maakt rustig maar helder. Regeneratie, spierkracht, ontkrampend, ontstekingsremmend.

formule: CuAl6((OH)2/PO4)4 . 4 H2O + Fe
kleur: turkoois/groenblauw
chakra: 5